Leefstijlverandering

Deze opleiding is geschikt voor zorg- en leefstijlprofessionals die met hun cliënten of coachees werken aan positieve leefstijlverandering en gedrag beter willen leren begrijpen en veranderen. 

De eerstvolgende lichting (6) start in september 2024. 
Lesdag 1 | woensdag   25-09-2024
Lesdag 2 | donderdag  26-09-2024
Lesdag 3 | woensdag   06-11-2024

Als zorg- of leefstijlprofessional speel je een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. In gesprek met je cliënt of coachee naar alle aspecten van leefstijl om te bepalen waar winst te behalen valt. Je sluit daarbij aan bij de keuzes die jouw cliënt of coachee wil maken.

Een gezonde leefstijl vraagt van mensen die nog niet zo gezond leven dat zij hun gedrag veranderen. Vaak weten je cliënten of coachees wel wat er moet veranderen, maar toch lukt het hen niet om dit om te zetten naar concrete acties zoals meer en vaker groente eten of regelmatig bewegen. Als leefstijlcoach heb je al een brede kennis van leefstijlfactoren en van coaching. Met onze scholing word je ook een expert op het gebied van gedrag. Inzicht in gedrag is namelijk de onmisbare schakel voor leefstijlgerichte gedragsverandering. Want: als je jouw cliënten of coachees kunt laten begrijpen wat de drijfveren zijn achter hun gedrag, dan kun je hen ook beter ondersteunen bij de gewenste verandering(en).

In deze opleiding nemen we je mee in onze wereld en doe je evidence-based inzichten op rondom gezondheidsgedrag. Vervolgens leer je deze gedragskennis te vertalen naar jouw praktijk. Je ontvangt handige tools om je cliënten of coachees meer inzicht te geven in hun gedrag en we geven je diverse gedragsveranderingstechnieken in handen die jou en je cliënt of coachee helpen om hun voornemens om te zetten in concrete acties.

Voor wie

Onze opleiding is geschikt als nascholing voor professionals die zich bezig houden met leefstijlcoaching, zoals:

 • Zorgprofessionals
 • Leefstijlcoaches
 • Diëtisten & gewichtsconsulenten
 • Fysio- en oefentherapeuten
 • Personal Trainers

Denkniveau
Onze scholing is gemaakt voor professionals vanaf HBO-niveau.

Wat levert het op?

 • Meer inzicht in de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van leefstijlverandering
 • Meer inzicht in gedrag en de diverse factoren die een rol spelen bij gedragsverandering
 • Uitbreiding van je leefstijlcoaching met onderbouwde technieken en hulpmiddelen
 • Cursusmateriaal, inclusief werkbladen en coachkaarten
  Een netwerk met gelijkgestemden

Accreditaties

 • ADAP: 16 punten
 • BGN: 43 punten
 • BLCN: 32 punten
 • Kwaliteitshuis Fysiotherapie: 18 punten

Na afloop ontvang je een certificaat voor je deelname.

Programma

In deze opleiding vergaar je belangrijke evidence-based inzichten op het gebied van gezondheid, leefstijl en gedragsverandering. We geven wetenschappelijk inzicht in hoe leefstijlgedrag tot stand komt en laten zien hoe je deze gedragskennis kunt vertalen naar jouw werkpraktijk.

Onze scholing bestaat uit 4 pijlers:

 1. Inzicht geven in de meest gebruikte gedragsveranderingsmodellen en de onderliggende verschillen en overeenkomsten.
 2. Inzicht geven in de belangrijkste psychologische drijfveren en weerstanden die een rol spelen bij gezondheidsgedrag
 3. Inzicht geven in en toepassen van evidence-based gedragsveranderingstechnieken om psychologische drijfveren te activeren/benutten en weerstanden te verminderen
 4. Inzicht geven in het proces van verleiding en terugval en het inzetten van gedragsveranderingstechnieken om terugval te voorkomen en/of verminderen

Het programma van deze opleiding bestaat uit 3 lesdagen.

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag
Dag 1 en 2 volgen direct na elkaar. De derde lesdag is ongeveer 7-8 weken later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.
DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag
Dag 1 en 2 volgen direct na elkaar. De derde lesdag is ongeveer 7-8 weken later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.
DAG 3 Gedragsbehoud en intervisie
Dag 1 en 2 volgen direct na elkaar. De derde lesdag is ongeveer 7-8 weken later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.

Opleidingsinformatie

}

Drie lesdagen | Lichting 6: start in september 2024

€985,- (excl. BTW)

8-16 deelnemers

Nijmegen

Gezondheidsgedrag