Gedragsinterventies & Communicatie

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die vanuit beleid en/of communicatie werkt aan gezondheidsbevordering en meer wil leren over het toepassen van inzichten uit de gedragspsychologie in gezondheidscampagnes, interventies en beleid.

Waarom deze opleiding?

Gedrag van je doelgroep doelgericht veranderen is voor veel mensen een grote uitdaging. Om gedrag structureel te kunnen veranderen, is eerst kennis nodig over de factoren die het gedrag bepalen. Welke factoren zijn van belang en welke stappen moet je nemen?

In deze opleiding delen we onze expertise als gedragsadviseurs met jou. Je leert waar je op moet letten wanneer je het gedrag van je doelgroep probeert te veranderen. Als hulpmiddel werk je met CASI: een praktisch, stapsgewijs instrument ontwikkeld door de Rijksoverheid. Dit instrument helpt om stapsgewijs een analyse van het gedrag te maken en te komen tot een onderbouwde strategie voor gedragsverandering.

Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die vanuit beleid werkt aan gezondheidsbevordering en wilt leren hoe je daarbij gebruik maakt van inzichten uit de gedragspsychologie. Zoals:

  • Beleidsmakers
  • Beleidsadviseurs
  • Gezondheidsprofessionals
  • Communicatieprofessionals

Denkniveau
HBO / WO

Wat levert het op?

Na deze driedaagse opleiding heb je inzicht in:

  1. De verschillende gedragsbepalers
  2. Hoe je impactvolle kansen signaleert voor gedragsinterventies
  3. Hoe je stapsgewijs een gedragsveranderingsproject aanpakt

Programma

Het programma van onze opleiding bestaat uit 3 lesdagen.

DAG 1 Herkennen van gedragsbepalers
09.30 tot 16.30

Via CASI leer je doelgroepen en gedragsdoelen scherpstellen. Tegelijkertijd leer je een stapsgewijze aanpak om die gedragsdoelen projectmatig te behalen. Een kapstok om zowel de inhoud als het proces van gedragsverandering te begrijpen.

DAG 2 Begrijpen hoe je een gedragsveranderingsstrategie opstelt
09.30 tot 16.30

Je leert begrijpen welke gedragsbepalers je het best kan beïnvloeden voor verschillende gedragsdoelen. Ook leer je verschillende onderzoeksmethoden om zo nodig gedragsbepalers te onderzoeken.

DAG 3 Toepassen en beargumenteren van je gedragsveranderingsstrategie
09.30 tot 16.30

Je leert de aandachtspunten voor het bedenken en uitvoeren van een gedragsveranderingsstrategie. Je kan de CASI stappen toepassen en beargumenteren welke interventiestrategieën passend zijn voor je gedragsvraagstuk.

Intervisie
Tussen de lesdagen vindt een intervisiegroep plaats met andere deelnemers.

Persoonlijke begeleiding
Iedere deelnemer krijgt 1 uur persoonlijke begeleiding van één van onze docenten buiten de lesdagen. De begeleiding kan worden ingezet op een zelf gekozen moment.

Opleidingsinformatie

}

Drie lesdagen

€1375,- (excl. BTW)

8-16 deelnemers

Centraal in Nederland