Psychologie van Gezondheidsgedrag | Leefstijlverandering

Als leefstijlcoach speel je een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. In gesprek met je cliënt kijk je naar alle aspecten van leefstijl om te bepalen waar winst te behalen valt. Je sluit daarbij aan bij de keuzes die jouw client wil maken.

Gezond eten, voldoende bewegen, minder stilzitten, stoppen met roken, minder alcohol drinken, goed slapen of meer tijd maken voor ontspanning. Aan goede voornemens vaak geen gebrek. Je cliënten weten vaak wel wat er moet veranderen, maar toch lukt het hen nog niet altijd om dit om te zetten naar concrete acties.

Een gezonde leefstijl vraagt van mensen die nog niet zo gezond leven dat zij hun gedrag veranderen. Als leefstijlcoach heb je al een brede kennis van leefstijlfactoren en van coaching. Met onze scholing willen wij daar gedegen kennis van gedrag aan toevoegen.

Inzicht in gedrag is namelijk de onmisbare schakel voor leefstijlgerichte gedragsverandering. Want: als je jouw cliënten kunt laten begrijpen wat de drijfveren zijn achter hun gedrag, dan kun je hen ook beter ondersteunen bij de gewenste verandering(en).

In deze 3-daagse nascholing nemen we je mee in de wereld van psychologie van gezondheidsgedrag. Je leert meer over diverse wetenschappelijke theorieën, hoe deze theorieën je kunnen helpen om meer en beter inzicht te krijgen in het gedrag van je cliënten én – het belangrijkste – hoe je deze inzichten kunt inzetten om je cliënten van weten naar doen te helpen op een manier die bij hen past.


Voor wie

Onze opleiding is geschikt als nascholing voor professionals die zich bezig houden met leefstijlcoaching, zoals:

 • Leefstijlcoaches
 • Diëtisten
 • Gewichtsconsulenten
 • Fysio- en oefentherapeuten
 • Personal Trainers

Twijfel je of deze nascholing geschikt is voor je? Neem dan gerust contact met ons op!

We denken graag met je mee!


Wat levert het op?

 • Meer inzicht in de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van leefstijlverandering
 • Meer inzicht in gedrag en gedragsverandering
 • Uitbreiding van je leefstijlcoaching met onderbouwde gedragsveranderingstechnieken
 • Cursusmateriaal waaronder coachkaarten en werkbladen
 • Duidelijke koppeling tussen theorie en praktijk
 • Een netwerk met gelijkgestemden


Niveau

Onze scholing is gemaakt voor professionals vanaf HBO-niveau.


Accreditaties

 • ADAP: 16 punten
 • BGN: 18 punten
 • BLCN: 15 punten
 • KNGF: in behandeling

Na afloop ontvang je een certificaat voor je deelname.

Programma

Onze opleiding bestaat uit drie lesdagen. Dag 1 en 2 volgen direct op elkaar. Tijdens deze dagen leer je meer over de theorie van gezondheidsgedrag en gaan we aan de slag met het toepassen van deze inzichten in de praktijk van leefstijlcoaching.

De derde lesdag is zo’n 2 maanden later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag

DAG 3 Verdieping en intervisie

Data

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag
Donderdag 29 september | 10.00 tot 16.00

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag
Vrijdag 30 september | 10.00 tot 16.00

DAG 3 Verdieping en intervisie
Vrijdag 18 november | 10.00 tot 16.00


Locatie

De Rozengaard, Prinsenlaan 80, Groenekan (vlakbij Utrecht).

Investering

De kosten van de opleiding bedragen €985,- exclusief BTW. Dit is inclusief cursusmateriaal, lunch, fruit, koffie en thee.

 

Onze docenten

Prof. dr. Rik Crutzen
Rik Crutzen is hoogleraar gedragsverandering (en technologie) op de vakgroep Gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar het begrijpen en veranderen van gedrag (en de eventuele ondersteunende rol die technologie daarin kan spelen). Deze kennis past hij toe in de systematische ontwikkeling, evaluatie en implementatie van gezondheidsbevorderende programma’s. Hij is o.a. betrokken bij onderzoek rondom de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) CooL en diverse andere programma’s waarbij gezondheidsprofessionals een belangrijke rol spelen.

Dr. Roel Hermans
Expert op het gebied van leefstijl en gedragsverandering. Oprichter en eigenaar van LeefstijlLab. Hij adviseert organisaties en bedrijven op het gebied van leefstijlgerichte gedragsverandering en deelt zijn kennis in podcasts, lezingen en workshops. Roel combineert een gedegen wetenschappelijke achtergrond met een flinke dosis creativiteit en enthousiasme om zijn kennis te vertalen naar waar het écht gebeurt: de praktijk.

Drs. Gijs van Amerongen
Gedragsexpert bij onderzoeksbureau Objectief. Gijs is gespecialiseerd in het adviseren van beleidsmakers en preventiemedewerkers over effectief middelenbeleid vanuit een stevig fundament in de gedragswetenschappen. Samen met zijn onderzoeksteam ontwikkelde hij diverse interventies om overmatig alcoholgebruik te verminderen.