Psychologie van Gezondheidsgedrag | Leefstijlverandering

Deze opleiding is geschikt voor zorg- en leefstijlprofessionals die met hun cliënten of coachees werken aan positieve leefstijlverandering en gedrag beter willen leren begrijpen en veranderen.

Als zorg- of leefstijlprofessional speel je een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. In gesprek met je cliënt of coachee naar alle aspecten van leefstijl om te bepalen waar winst te behalen valt. Je sluit daarbij aan bij de keuzes die jouw cliënt of coachee wil maken.

Een gezonde leefstijl vraagt van mensen die nog niet zo gezond leven dat zij hun gedrag veranderen. Vaak weten je cliënten of coachees wel wat er moet veranderen, maar toch lukt het hen niet om dit om te zetten naar concrete acties zoals meer en vaker groente eten of regelmatig bewegen.  Als leefstijlcoach heb je al een brede kennis van leefstijlfactoren en van coaching. Met onze scholing word je ook een expert op het gebied van gedrag. Inzicht in gedrag is namelijk de onmisbare schakel voor leefstijlgerichte gedragsverandering. Want: als je jouw cliënten of coachees kunt laten begrijpen wat de drijfveren zijn achter hun gedrag, dan kun je hen ook beter ondersteunen bij de gewenste verandering(en).

In deze opleiding nemen we je mee in onze wereld en doe je evidence-based inzichten op rondom gezondheidsgedrag. Vervolgens leer je deze gedragskennis te vertalen naar jouw praktijk. Je ontvangt handige tools om je cliënten of coachees meer inzicht te geven in hun gedrag en we geven je diverse gedragsveranderingstechnieken in handen die jou en je cliënt of coachee helpen om hun voornemens om te zetten in concrete acties.

Wat levert het op?

  • Meer inzicht in de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van leefstijlverandering
  • Meer inzicht in gedrag en de diverse factoren die een rol spelen bij gedragsverandering
  • Uitbreiding van je leefstijlcoaching met onderbouwde technieken en hulpmiddelen
  • Cursusmateriaal, inclusief werkbladen en coachkaarten
  • Een netwerk met gelijkgestemden

Accreditaties

  • ADAP: 16 punten
  • BGN: 18 punten
  • BLCN: 15 punten
  • Kwaliteitshuis Fysiotherapie: 18 punten

Na afloop ontvang je een certificaat voor je deelname.

Voor wie?

Onze opleiding is geschikt als nascholing voor professionals die zich bezig houden met leefstijlcoaching, zoals:

  • Zorgprofessionals
  • Leefstijlcoaches
  • Diëtisten & gewichtsconsulenten
  • Fysio- en oefentherapeuten
  • Personal Trainers

Niveau

Onze scholing is gemaakt voor professionals vanaf HBO-niveau.

Vragen?

Staat jouw beroep er niet bij en twijfel je of onze opleiding geschikt voor je is? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

 

 

 

 

 

In deze opleiding vergaar je belangrijke evidence-based inzichten rondom gezondheidsgedrag. We geven wetenschappelijk inzicht in hoe gezondheidsgedrag tot stand komt en laten zien hoe deze gedragskennis vertaald kan worden naar de werkpraktijk.

Onze scholing bestaat uit 4 pijlers:

1) Inzicht geven in de meest gebruikte wetenschappelijk gevalideerde gedragsveranderingsmodellen en de onderliggende verschillen en overeenkomsten.

2) Inzicht geven in de belangrijkste psychologische drijfveren en weerstanden die een rol spelen bij gezondheidsgedrag

3) Inzicht geven in en toepassen van evidence-based gedragsveranderingstechnieken om psychologische drijfveren te activeren/benutten en weerstanden te verminderen

4) Inzicht geven in het proces van verleiding en terugval en het inzetten van gedragsveranderingstechnieken om terugval te voorkomen en/of verminderen

Het programma van deze opleiding bestaat uit 3 lesdagen.

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag

DAG 3 Gedragsbehoud en intervisie

Dag 1 en 2 volgen direct na elkaar. De derde lesdag is ongeveer 7-8 weken later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.

Lichting 5 van deze opleiding start in maart 2024

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag
Woensdag 27 maart 2024  | 09.30 tot 16.00u

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag
Donderdag 28 maart 2024 | 09.30 tot 16.00u

DAG 3 Gedragsbehoud en intervisie
Woensdag 15 mei 2024 | 09.30 tot 16.00u



Lichting 6 van deze opleiding start in september 2024

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag
Woensdag 25 september 2024 | 09.30 tot 16.00u

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag
Donderdag 26 september 2024 | 09.30 tot 16.00u

DAG 3 Gedragsbehoud en intervisie
Woensdag 06 november 2024 | 09.30 tot 16.00u

 

 

 

De kosten van de opleiding bedragen €985,- exclusief BTW.

Dit is inclusief cursusmateriaal, lunch en catering.

Als tijdsinvestering vragen we 2 uur verdieping in de lesstof ter voorbereiding op de lesdagen. Tussen dag 2 en 3 oefen je met het lesmateriaal in jouw werkpraktijk.

Prof. dr. Rik Crutzen
Rik Crutzen is hoogleraar gedragsverandering (en technologie) op de vakgroep Gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar het begrijpen en veranderen van gedrag (en de eventuele ondersteunende rol die technologie daarin kan spelen). Deze kennis past hij toe in de systematische ontwikkeling, evaluatie en implementatie van gezondheidsbevorderende programma’s. Hij is o.a. betrokken bij onderzoek rondom de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) CooL en diverse andere programma’s waarbij gezondheidsprofessionals een belangrijke rol spelen.

 

Dr. Roel Hermans
Expert op het gebied van leefstijl en gedragsverandering. Oprichter en eigenaar van LeefstijlLab. Hij adviseert organisaties en bedrijven op het gebied van leefstijlgerichte gedragsverandering en deelt zijn kennis in podcasts, lezingen en workshops. Roel combineert een gedegen wetenschappelijke achtergrond met een flinke dosis creativiteit en enthousiasme om zijn kennis te vertalen naar waar het écht gebeurt: de praktijk.

 

Drs. Gijs van Amerongen
Gedragsexpert en algemeen directeur van Bureau Objectief. Gijs is gespecialiseerd in het adviseren van beleidsmakers en preventiemedewerkers over effectief gezondheidsbeleid. Zo ontwikkelde hij samen met zijn team diverse interventies om overmatig alcoholgebruik te verminderen. Gijs houdt van aanpakken en rust niet voor hij zijn doel – een gezonder Nederland – heeft bereikt. Gijs is de hoofddocent van een van onze opleidingen.