Psychologie van Gezondheidsgedrag – Gedragsinterventies en Communicatie

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die vanuit beleid en/of communicatie werkt aan gezondheidsbevordering en meer wil leren over het toepassen van inzichten uit de gedragspsychologie in gezondheidscampagnes, interventies en beleid.

Waarom deze opleiding?
Gedrag van je doelgroep doelgericht veranderen is voor veel mensen een grote uitdaging. Om gedrag structureel te kunnen veranderen, is eerst kennis nodig over de factoren die het gedrag bepalen. Welke factoren zijn van belang en welke stappen moet je nemen?

In deze opleiding delen we onze expertise als gedragsadviseurs met jou. Je leert waar je op moet letten wanneer je het gedrag van je doelgroep probeert te veranderen. Als hulpmiddel werk je met CASI: een praktisch, stapsgewijs instrument ontwikkeld door de Rijksoverheid. Dit instrument helpt om stapsgewijs een analyse van het gedrag te maken en te komen tot een onderbouwde strategie voor gedragsverandering.


Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die vanuit beleid werkt aan gezondheidsbevordering en wilt leren hoe je daarbij gebruik maakt van inzichten uit de gedragspsychologie. Zoals: 

  • Beleidsmakers
  • Beleidsadviseurs
  • Gezondheidsprofessionals
  • Communicatieprofessionals


Denkniveau

HBO / WO


Wat levert het op?

Na deze driedaagse opleiding heb je inzicht in:

(1) De verschillende gedragsbepalers 

(2) Hoe je impactvolle kansen signaleert voor gedragsinterventies 

(3) Hoe je stapsgewijs een gedragsveranderingsproject aanpakt

De opleiding bestaat uit drie lesdagen:


DAG 1
Herkennen van gedragsbepalers
 09.30 tot 16.30

Via CASI leer je doelgroepen en gedragsdoelen scherpstellen. Tegelijkertijd leer je een stapsgewijze aanpak om die gedragsdoelen projectmatig te behalen. Een kapstok om zowel de inhoud als het proces van gedragsverandering te begrijpen.

DAG 2 Begrijpen hoe je een gedragsveranderingsstrategie opstelt
09.30 tot 16.30

Je leert begrijpen welke gedragsbepalers je het best kan beïnvloeden voor verschillende gedragsdoelen. Ook leer je verschillende onderzoeksmethoden om zo nodig gedragsbepalers te onderzoeken.

DAG 3 Toepassen en beargumenteren van je gedragsveranderingsstrategie
 09.30 tot 16.30

Je leert de aandachtspunten voor het bedenken en uitvoeren van een gedragsveranderingsstrategie. Je kan de CASI stappen toepassen en beargumenteren welke interventiestrategieën passend zijn voor je gedragsvraagstuk.


Intervisie

Tussen de lesdagen vindt een intervisiegroep plaats met andere deelnemers.


Persoonlijke begeleiding

Iedere deelnemer krijgt 1 uur persoonlijke begeleiding van één van onze docenten buiten de lesdagen. De begeleiding kan worden ingezet op een zelf gekozen moment.

De cursus vindt plaats op een locatie centraal in Nederland. Per lichting wordt de locatie nader bekend gemaakt.

Er zijn op dit moment nog geen data bekend van de eerst volgende lichting. 

De kosten van de opleiding bedragen €1.375,– €750,-* exclusief BTW. Dit is inclusief cursusmateriaal, lunch, fruit, koffie en thee.

*De investering is voor deze lichting éénmalig gereduceerd. Omdat het een nieuwe opleiding betreft, worden deelnemers periodiek gevraagd om feedback.

 

Milou Geerlings
Milou is gedragsexpert en ontwikkelt samen met haar team interventies op het gebied van gezondheidsgedrag.

 

 

 

Roos Alink
Roos is gedragsexpert en is gespecialiseerd in het adviseren van (semi-)overheden op het gebied van gedragsverandering.